SMAD
Buteljeringar Provning 89
Bakgrund till att klubben startade med egna
buteljeringar
Start 2003
Varför?
Vi i styrelsen har ofta pratat om fördelen med att
vara med i en whiskyklubb, men jag antar att det gäller alla medlemmar i sina
kontakter med bekanta personer. Det är väl därför som klubben växer hela tiden.
Man får möjlighet att prova whisky i prislägen som man
kanske inte skulle tänka på att köpa flaskor av, i synnerhet inte utan att
prova dessa först. Styrelsens roll är också att fortsätta utveckla klubben, det
får inte bli för mycket rutin då riskerar vi att klubben dör, sakta men säkert.
Skotska provningsledare är ett exempel på sådan utveckling.
Då diskussionerna om egna buteljeringar kom upp hade
vi för ögonen att skapa ytterligare ett mervärde för klubbens medlemmar, dels
att få tillgång till unika flaskor men också att stärka klubbkänslan genom
unika aktiviteter. Vi har något gemensamt som skiljer oss från andra
whiskyklubbar. Att erbjuda andelar i Arranfatet blev en annan aktivitet i samma
anda.
När väl besluten tagits så har kontakt tagits med
andra klubbar som möjligen skulle ha erfarenhet av liknande aktiviteter. Fanns
ingen eller liten erfarenhet.
Val av leverantör
Inga möjligheter att få OB-buteljeringar
Återstår svenska importörer eller Independent Bottlers
Enklast att börja med importörer.
Första val var Symposion genom Thomas Kuttanen
Vi fick ett antal prover och valde
Mortlach 1990, butelj
2003, 13 YO, 2nd fill sherry, 43%, Symposion 150 fl
Ett Speysidedestilleri i Dufftown, faktiskt det
äldsta, startade 1823, av de
Medelstort destilleri, ca
Lite speciellt tillverkningsmetod. De har 3 wash
stills och 3 spirit stills. Nr 3 körs i par. Från wash 1 och 2 körs 80 % till
Spirit still 2 och 20% till spirit still 1, kallad Wee Withcie. Denna andel
trippeldestilleras före middle cut. Man får alltså ut 3 olika New make som
blandas.
Metoden kallas Partial tripple distillation, och är en
variant av den teknik som Springbank och Benrinnes också använder.
Efter valet återstod att få fram en etikett och där
tog vi hjälp av
Det tog lite tid innan allt var tecknat men vi sålde
150 flaskor, alltså del av ett fat. Thomas tog hand om resten. Då man värderar
volymen 150 flaskor skall vi komma ihåg att medlemstalet var bara hälften mot
idag.
2004 blev det ingen buteljering men 2005 kom nästa
erbjudande.
Tankarna att vända sig direkt till Skottland kom när
bl a Per besökte Skottland tillsammans med Bernt och de besökte tastingroom hos
Douglas Laing i Glasgow. Här fanns ett fantastiskt utbud av olika whisky. Efter
hemkomsten togs kontakt och efter baklängesräkning vad whiskyn fick kosta fritt
DL så fick vi ett antal förslag. Vi hade då uttryckt en önskan om några rökiga
varianter och valet föll på Laphroaig.
Eftersom vi skulle köpa direkt från Skottland och DL
har en svensk representant så blev det lite problem. De ville inte leverera med
Douglas Laing etikett. Lösningen blev Glen Denny, en omskrivning av ett märke
som togs fram för den taiwanesiske importören. Han ville ha sitt namn på
etiketten och lite engelskt blev namnet Dennis. Douglas Laing döpte en whisky
till Clan Denny och den såldes genom företaget Hunter Hamilton Company. En
liten rolig sak är att taiwanesen sen inte köpte whiskyn men namnet fanns kvar
och kunde användas för oss.
Totalt bokades det 181 flaskor.
Laphroaig 1987, buteljerad
2004, bourbon, 51%, Glen Denny, Hunter Hamilton 181 fl.
Detta Islay-destilleri är mycket bekant för klubbens
medlemmar då det är ett av de destillerier som vi provat många whiskyn ifrån,
vi har provat 13 olika hittills. .
Att vi valt kända destillerier beror dels på att
proverna varit bra, men vi har också i någon mån vägt in att kända destillerier
borde vara lättare att sälja.
Året efter, 2006, nyttjade vi åter igen DL och denna
gång föll valet på ytterligare ett Islay-destilleri. Eftersom Port Ellen lades
ner 1983 var det ganska klart att denna whisky aldrig blir billigare. Den har
också fått status av lite kultwhisky, i alla fall om man gillar rökig whisky.
Port Ellen 1978,
butelj
2006, 27 YO, refill butt nr 607, 51%, 372 fl, Glen Denny,
Så kom då 2007, året då vi skulle fira 10-årsjubileum.
Naturligtvis skulle vi ha en jubileumsbuteljering och eftersom det sedan länge
var klart att Frank McHardy skulle komma hit och leda en Springbank-provning
försökte vi få till en Springbank-buteljering. I så fall tänkte vi oss en
10-åring som skulle passa till jubileet. Första kontakterna togs direkt med
destilleriet men där var det tvärstopp. Nästa försök med Springbank gjordes hos
DL men de hade inget att erbjuda. Därmed släpptes kopplingen till 10 år. Då vi
inte fick en Springbank kunde vi lika gärna välja en äldre whisky. Vi fortsatte
med kända destillerier.
Det blev en Highland Park 24YO. Denna gång hade Douglas
Laing förståelse för att vi ville ha en speciell etikett som knöt an till det
speciella tillfället och Ulf C. fick rycka in igen. Etiketten testades löpande
av och godkändes av Douglas Laing.
Highland Park 1982, butelj 2007, 24YO, refill bourbon
hogshead, 56,8%, DL, 150 fl,
Som med Laphroaig och Port Ellen tillhör Highland
Park, också en ö-whisky från Orkney, de destillerier som vi ofta, eller kanske
jag kan saga oftast, provat då vi använder HP 18YO som referenswhisky.
HP använder fortfarande en jämförelsevis hög andel
sherryfat men vår buteljering är en refill bourbon hogshead.
2008 blev det ingen buteljering men arbetet påbörjades
då för att få fram nästa erbjudande. Det visade sig vara svårare än vi trodde
att komma fram. De som var med på provningen hösten 2007 som leddes av Stewart
Laing kanske kommer ihåg att han sa: Köp all whisky ni kan nu, om 5 år har ni
inte råd. Han fick rätt snabbare än så. De prover som vi fick från Douglas
Laing tyckte vi inte var prisvärda. Detta beror kanske på den ökande
efterfrågan som Stewart förutspådde och de kunde sälja sina bättre fat till
högre priser på annat håll. De bedriver ju en affärsverksamhet så sådana beslut
från deras sida får vi respektera. Ett annat skäl skulle kunna vara att de bra
faten börjar ta slut och då måste dom prioritera sina egna buteljeringar, The
Old Malt Cask och The Old and Rare Selection.
Det blev att hitta andra vägar.
Slutligen hamnade vi hos Carsten Ehrlich i Tyskland.
Han är arrangör av The Whisky Fair i Limburg och en del kommer säkert ihåg
provningen på Domnarvsgården av Fair-buteljeringar.
Dilemmat var att han bara kunde erbjuda begränsade
volymer och det är skälet till att erbjudandet omfattade 2 olika whisky vid
samma tillfälle. Genom att erbjuda 2 olika whisky tordes vi också erbjuda en
lite exklusivare flaska.
Vid blindprovning av proverna gillade vi HP av de
billigare och tog beslutet att erbjuda denna trots att jubileumsflaskan också
var HP. Det är roligt att kunna jämföra whisky. Om man tittar på
beskrivningarna så är de ganska lika, åldern skiljer 5 år, liknande fattyp, ung
samma alkoholhalt men olika Bottlers. Vem lyckas bäst? Ett klassiskt skotskt
företag eller en tysk uppstickare?
Med den exklusiva whiskyn var det aldrig någon tvekan,
alla tyckte att detta prov var mycket bra. Här fick vi ett annat problem, vi
fick inte sätta ut destilleriets namn på etiketten. Destilleriet är känt för
att släppa ganska många olika OB-buteljeringar, men är svårt att hitta från
Independent Bottlers. Om ni kollar på Whisky Fairs hemsida så hittar ni 3 icke
namngivna buteljeringar där. Ungefär samma ålder som vår, sherryfat men
alkoholhalten är lägre.
Highland Park 1988 , butelj 2008, 19YO,
bourbon hogshead, 55,5%, The Whisky Fair, 78 fl,
The Jewel of Speyside 1970, butelj 2008, 38YO, oloroso sherry, 57,5%, The Whisky
Fair, 60 fl,
Detta destilleri är det näst äldsta familjeägda
destilleriet I Skottland. Ägar familjen har följt en konsekvent linje sen 1865,
sagt nej till Wood Finishes, mycket begränsad försäljning till Ind.Bottl. och
man har fortsatt att jobba med sherry
butts trots det mycket högre priset än bourbon. Man är ovanligt många anställda
i produktionen, delvis beroende på att allt arbete i lagerhusen sker manuellt.
Resultat från omröstningen.
Mortlach 1990 / 2003
Laphroaig 17yo 1987
Port Ellen 27yo 1978
The Jewel of Speyside 38yo 1970
I och med detta så är det Port
Ellen och Laphroaig som går vidare till omröstningen om årets malt.
Provningsnoteringar
Mortlach 1990 2003 43%
Doft: Söt, lätt sherry, vanilj, ung, kola
Smak: Kola, choklad,
sherry, godis, frukter, bär
Eftersmak: Viss beska, fat karaktär, lång
Poäng: 86
Laphroaig 17yo 1987 51%
Doft: Rök, sötma, fat, sherry, choklad, frukter, bär
Smak: Rök, sälta, ek,
kraft, choklad, toffee
Eftersmak: Rök, sälta, ek, choklad
Poäng: 88
Port Ellen 27yo 1978
Doft: Rök, sötma, vanilj, fat, bourbon karaktär, frukt,
äpplen
Smak: Rök, sälta,
spritig, vanilj, toffee
Eftersmak: Rök, vanilj, godis, choklad
Poäng: 90
Highland Park 24yo 1982
Doft: Spritig, sötma, ålder, honung, frukt, bär
Smak: Sötma, honung,
frukter,bär, fikon, godis
Eftersmak: Frukter, söta bär, godis, lång
Poäng: 91
Highland Park 19yo 1988
Doft: Spritig, äpplen, ung, sötma, honung
Smak: Spritig, äpplen,
beska, frukter, bär, tung, kraftig
Eftersmak: Sherry, honung, sötma, lång
Poäng: 89
The
Jewel of Speyside 38yo 1970
Doft: Sherry, nötter, spritig, frukter, bär, kola
Smak: Kraft, ålder,
fat, ek, frukt, bär, sherry, taniner, källare
Eftersmak: Fat, choklad, ålder, lång
Poäng: 92